2016
01.14

 

 

Някога се е произнасяла присъда на осъден с думите "В името на народа…", без да имат в предвид, че осъдените също са част от народа, и че множеството от този народ не знае нищо за осъдения, дори името му и няма никакво отношение към него – нито положително, нито отрицателно…?!…

Защо ги пиша тези редове?

Пиша за това, как могат да се издават „присъди” и в оптически магазин. Обикновено наказанието е НЕТОЧЕН ПРОДУКТ за търсещия решение на своя зрителен проблем. Причина за несправедливата консултация от специалист, е количеството рутина, с която се е запасил, липсата на интерес към това, каква ЛИЧНОСТ го търси за помощ. НАЙ – ТРЕВОЖНОТО В СЛУЧАЯ Е, ЧЕ РАСТЕ ГРУПАТА ОТ МЛАДИ ХОРА ОБСЛУЖВАЩИ БЕЗЛИЧНО КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ В СФЕРАТА НА ОПТИКАТА . Ето защо в Оптически магазини Зорница КОРЕКТНАТА, ПРОФЕСИОНАЛНА АНАМНЕЗА Е ПРИОРИТЕТ. Най – нелепо е да водиш консултация на клиент, повлияна от твоето лично състояние, а не от неговата необходимост. Да се действа "зомбирано" от това как изглежда и колко пари има в портфейла, без да бъде чут търсещия зрителен комфорт и по – високо качество на живот – ЧОВЕК ПОСЕТИЛ ОПТИЧЕСКИЯ МАГАЗИН С НАДЕЖДА! Затова най-често присъдите в тривиалните обекти, сгъстили пазара е "В ИМЕТО НА КЛАСАТА, В ИМЕТО НА ВЕРИГАТА " –  жалко и безлично, защото срещата на търсещия качество на зрение не е с "НЕГОВИЯ СВЕТЪЛ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА", а с клишето и БЕЗПОЛЕЗЕН ПРОДУКТ наложен с банален маркетинг на пазара. Това е реален риск в условията на НЕетична конкуренция изградила оптическите услуги в МОЛОВЕТЕ – Територия , която налага маниер в обслужването, който отхвърля понятия като ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО и КОРЕКТНОСТ, здраво заложени в семейния частен бизнес. Това е мое лично мнение! Доказателство за воля в посока Оптически магазини Зорница да бъдат ПРАКТИЧНО ПОЛЕЗНИ на своите клиенти е, че съществуват и предлагат високо качество на изпълнение с авторитетни защитили добра репутация в световен мащаб продукти. ВЪПРЕКИ КОНКУРЕНЦИЯТА на картелните споразумения целящи геноцит за независимите оптически магазини ръководени в обслужването на своите клиенти от честност и лоялност. До тук писах откровено за актуалния пазар на оптика и оптически услуги в България и мисля, че е редно така да продължа, защото Вие уважавани ХОРА ТЪСЕЩИ "СВОЯ СВЕТЪЛ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА" в Оптически магазини Зорница – заслужавате истината!

   

Точна корекция на зрението – КОМФОРТ!

                    Реален обект, визус 1.00 – ПЪЛНА ЗРИТЕЛНА ОСТРОТA  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Най-тревожното е, че расте групата на млади хора, които не подлежат на образование въобще или трудно и частично могат да се образоват, защото имат непоправими ментални или морални проблеми. За това, колкото и човеколюбивите хора да полагат усилия да изучат необразованите, те ще имат частичен ефект. И така сигурно и не много бавно се променя генофонда на цялото човечество. То губи от интелект или по – точно по този показател се доближава към останалия животински свят, а се увеличават неимоверно "ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА БЛАГА" нуждаещи се от помощ. Тук ще си позволя едно отклонение заради книга, която много ОБИЧАМ – "Дивото куче Казан" на Джеймс Кърууд. И ще кажа, че при животните естествения подбор действа безпощадно и всичко неприспособено умира. ЗНАЕ СЕ, ЧЕ СЛЕПИ КУЧЕТА ИЛИ ВЪЛЦИ НЯМА в природата, а слепите хора в света са доколкото научих 20 – 30 милиона, именно ХУМАННОСТТА прави разума на хората божествено създаден. Разбира се, в науката се влагат много средства в опитите да се увеличат добивите на хранителните продукти и всякакви стоки за КАПРИЗНОТО И РАЗХИЩАВАЩО ЧОВЕЧЕСТВО, което крие опасност да доведе до цялостна промяна на човека като живо същество. Аз – НЕ ВСИЧКИ ! – ВИЖДАМЕ ИЗРАЗЯВАТ ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТРОВЕ, ЗАКУСВАЛНИТЕ, КИНАТА … "ТАМ Е ПРАЗНО" – НЯМА Я ДУШАТА

  Затова всеки мой работен ден е мисия изпълнена със сърце срещу равнодушието!

 

Живко Найденов

 

очен оптик, Оптически магазин Зорница

 

 

2014
04.11

 

Глаукома – тя засяга около 2% от населението над 40 г. Много хора разбират , че са застигнати от болестта, едва след като загубят около 40% от зрението си.

    Близо 70 000 българи страдат от глаукома. А едва половината от тях се лекуват . Заболяването е изключително коварно и тежко. Зрението, което болестта отнема, не може да бъде възстановено.

    Най-просто глаукомата може да се опише като увреждане на зрителния нерв , обикновено съпроводено от повишено вътреочно налягане (има случаи и на ниско вътреочно налягане). Резултатът е появата на т.нар. „слепи петна” в централните и периферни зони на зрителното ни поле, което се дължи на атрофия на зрителния нерв. Ако не се започне лечение, крайния резултат е слепота. Така във времето глаукомата се е затвърдила , като едно от най-неясните и дискотирани в офталмологията заболявания.

Сините стрелки показват вътреочното налягане

 Вътреочно налягане

Един истински здравен, социален и икономически проблем .

    Глаукомата бива три вида първична, вторична и вродена или конгенитална. Първичната се дели на откритоъгълна (най-често срещаната) и закритоъгълна (по-рядко срещана) . Вторичната се причинява от различни очни или общи заболявания. Докато вродената или конгенитална, се развива в първите месеци или години след раждането. Лечението на глаукома трябва да бъде съобразено с всеки от случайте и измененията в очите на пациента .

   Искам да продължа с нещо практично, и това ще бъдат характеристиките, по които човек би разбрал, че е застигнат от глаукома, за да не стои статията някак прекалено академично и отдалечено за Вас посетители на сайта. Ще дам един пример, при мен в оптиката дойде един господин на средна възраст, който спомена за проблем, когато съвсем случайно при затваряне на едното си око по някакъв повод, забелязал че другото му е с доста неясно зрение. Идвайки на преглед в оптическия магазин той смяташе, че има нужда от корекция на диоптъра. Така всеки би могъл да се заблуди, ако ползва очила, че диоптърът му не е нужният в действителност, и че очилата са причина за неясното зрение. След като най – коректно го насочих към специалист за рутинна проверка на вътреочното налягане, се установи, че то е повишено на двете очи и в по-голяма степен на едното, което е и истинския проблем.

Този коварен, скрит без издайнически симптоми процес на заболяването е характерен за първичната откритоъгълната глаукома .

 

   При първичната закритоъгълна глаукома признаците са по-ясни и по-изразени:

например зачервяване, главоболие и болки в очите, дразнене, а при пристъп – гадене, повръщане, намаление на зрението. Затова втория вид се открива по-лесно.

 

Вторичната и вродена глаукома, също могат да се характеризират с по-явна симптоматика, като – влошено зрение, болки в окото и други .

glaukoma123

   РИСКОВИ ФАКТОРИ:

- основен е повишеното вътреочно налягане, макар в някои случаи да се развива глаукома и с ниско налягане

- недостатъчно кръвоснабдяване на окото, което води до т.нар. исхемия и до допълнително увреждане на зрителния нерв

- възрастта – в риск са хората над 45 г.

- наличието на диабет, късогледство, фамилна обремененост, високо кръвно налягане, както и болести на сърдечносъдовата система

- не на последно място глаукома се развива и в следствие на механични травми.

Коварното заболяване е втората водеща причина за слепота, а сред очните болести е на второ място и като причина за инвалидност.

Тук е място да спомена силно оръжие в битката с глаукомата от групата на медикаментите, без да имам претенции от своята позиция на оптометрист в ОПТИЧЕСКИ МАГАЗИНИ ЗОРНИЦА, това е комбинирания препарат от активните съставки дорзоламид и тимолол, на фармацевтична компания, която няма смисъл да посочвам. ЛЕЧЕНИЕ И МЕТОДИКА, СЕ ПРЕДПИСВАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ОФТАЛМОЛОЗИ СПЕЦИАЛИСТИ В ОЧНИ КЛИНИКИ .

По-горе изброените обстоятелства позволяват, като специалист оптометрист да обърна внимание върху някои съвети:

- профилактика с режим на хранене или чрез други мерки за стабилизиране на организма и за повлияване на вътреочното налягане за съжаление не съществува. При таква диагноза просто е наложително да се започне лечение .

- рискът за заболяването глаукома се увеличава с напредване на възрастта – след 45 г. , затова поне веднъж годишно трябва да се правят контролни прегледи при специалист

- диагностика е когато се мери вътреочното налягане , което става чрез инструменти. Ако се появят съмнения се изследва и зрителното поле (изследването се нарича компютърна периферия). Причина за това е, че освен промени в зрението, стрдащия би имал и негативни промени в зрителното поле. Обследва се също и очното дъно, прилагат се и други модерни методи на диагностика.

glaukoma_kapki

Накрая  ще изброя трите главни групи за лечение на заболяването . Първи вариант е консервативното лечение и с него се започва. Това лечение се изразява с поставянето на медикаменти – най-вече капки. Втория начин за провеждане на лечение се прилага по-рядко, и той предвижда поставянето на препарати по венозен път или през устата, това е факт, когато е много високо вътреочното налягане. Третата група лечение са лазерните манипулации. Те се подбират според съответния вариант на глаукома.

Като заключение на това ще спомена,че медикаментите са предимно капки или комбинация от капки. Понякога е достатъчен само един вид, в други случаи – два, но максимум три вида капки. Тяхната задача е да понижат вътреочното налягане.

 

2014
04.04

 

Ползвайте плувни очила над контактните Ви лещи! – въпреки, че това препоръка от специалистите по грижа за очите, твърдението съвсем не бе доказано. Именно поради тази причина е направено проучване с цел научно и изследователски да се докаже дали носенето на плувни очила, ограничава бактериалната колонизация върху контактните лещи и дали нивото на замърсяване зависи от вида материал на носените лещи. bakterii_vyrhu_kontaktnite_lesti

За целта на това изследване 23-ма участници плуваха в океана /в солена вода/ в няколко старта за по 30 мин. След всяко плуване лещите се събираха за микробиологично изследване. Изследването е направено с два вида лещен материал – хидрогел и силикон-хидрогел, както и с плувни очила и без тях. Бяха сравнени нивата на бактериално замърсяване при двата вида лещени материали.

            По отношение на резултатите, обвхватът на възстановени единици, образуващи бактериални колонии, при използване на очила е от 0 до 930, а при липса на очила от 0 до 1210. По-голямата част от пациентите – 16 от 23-мата участници имаха повече микроорганизми при липсата на плувни очила. Незначителна разлика бе показана в броя на бактерии изолирани от силикон-хидрогелни лещи и хидрогелни, независимо от носенето на очила. Водните проби показват логично по-висок брой бактерии, отколкото тези, полепени по лещите, обаче не се установява връзка между броя на бактериите във водната проба и тези, намерени върху контактните лещи.d0bfd0bbd183d0b2d0b0d0bdd0b5

            По-малко бактериални колонии са открити на лещите, защитени с очила за плуване, което предполага, че очилата предлагат някаква защита срещу бактериална колонизация на контактните лещи, докато плувате.

Въз основа на изследването авторите заключват, че докато плувате е възможна бактериална адхезия /слепване на бактериите/ към повърхността контактните лещи. А това е така, особено когато не носите очила.

Това изследване и данните изнесени след него, подкрепят препоръката към хората, носещи контактни лещи да ползват плувни очила.

 

 

2013
03.19

   С протичането на живота, променливите величини, като близостта до екватора, отражателната способност на земната повърхност и излагането на слънчеви лъчи през деня, повишават риска от развитие на очно заболяване, свързано със слънцето. Макар, че ефектите от това увреждане може да не се усетят веднага, първите 10 години от живота на човека, когато лещата на окото е най –прозрачна, са всъщност периода на най-силно излагане. И през никой друг период от живота ни не сме толкова уязвими от трайните въздействия на слънчевите лъчи, колкото през ранното детство. За да разберем нарастналия риск за бебетата и децата, трябва да изследваме промените, настъпващи в прозрачността на лещата , и връзката на светлината с очното увреждане.

ПРОМЕНИ В ПРОЗРАЧНОСТТА НА ЛЕЩАТА ОТ РАЖДАНЕТО ДО 25  ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

При раждането, лещата на човешкото око е почти 95% прозрачна и остава много прозрачна през първите 10 години. С постепенната загуба на прозрачност на кристалина и започването му да пожълтява, количеството UV-лъчи , проникващи през лещата намалява. При възраст след 25 години по-малко от 25% UV-лъчи достигат до ретината.

ПРОЗРАЧНОСТ НА ЛЕЩАТА СПОРЕД ВЪЗРАСТА

при раждане – 95%

възраст шест месeца – 80%

възраст 8 години – 75%

възраст 25 години – 20%

РИСКОВЕТЕ СА СВЕТЛИННИ И ОЧНИ УВРЕЖДАНИЯ

Светлинатa и околната радиaция се категоризират според дължината на вълната. Оптичния спектър включва ултравиолетова, видима и инфрачервена светлина.

УЛТРAВИОЛЕТОВАТА (UV) светлина е с дължина на вълната по-малко от 400nm. Някои смятат, че дължини на вълни до 450nm. са опасни.

ВИДИМАТА СВЕТЛИНА е сдължина на вълната приблизително от 380 до 750nm.

ИНФРАЧЕРВЕНАТА (IR) светлина е с дължина на вилната над 760nm.

Ултрвиолетовата светлина се подразделя на UVA, UVB и UVC лъчи. Най -вредни са илтрвиолетовите лъчи с по-къса дължина на вълната .

UVA е с диапазон от 320 до 400nm. (както е определена от ISO и SAA) и представлява най-дългата UV-дължина на вълната с най-висока енергия. Докато отделни дози от UVA са по-малко увреждащи, акумулирането им се свързва с появата на катаракти и дълготрайни промени в слоевете клетки, особено в кожата около очите. Медицинския изследователски институт в Куинсленд  докладва , че най-голямото увреждане от UVA-лъчи се получава преди 30-годишна възраст. Публикациите на Националната академия на науките твърдят, че в сравнение с UVB - лъчите, UVA - лъчите причиняват повече увреждания в дълбоките слоеве на кожата.

UVB е с диапазон от 290 до 320nm - причинява слънчево изгаряне на клепачите. Смята се, че е основен рисков фактор за кожата.СВЪРЗВА СЕ И С ПОЯВА НА КАТАРАКТИ и други проблеми на ретината.

UVC е с диапазон от 200 до 290nm. и би била НАЙ-ВРЕДНАТА , АКО НЕ СЕ ФИЛТРИРАШЕ ОТ ЗЕМНАТА  АТМОСФЕРА - SAVE THE PLANET CLEAN !!!

Корнеата абсорбира ултравиолетова светлина в по- ниските диапазони. Кристалинната леща на възрастен човек абсорбира UV-светлина между 300 и 390nm.Предполага се ,че 50 до 80% от излагането на UV-лъчи за целия живот става на възраст след 18 години. Преди 5 годишна възраст няма достатъчно хромофори (частици от молекула ,отговорна за цвета) в лещата на детето. ПОНЕЖЕ ЛЕЩАТА НА ДЕТЕТО Е ТОЛКОВА ПРОЗРАЧНА, ТЯ НЕ ФИЛТРИРА ТОЛКОВА ЕФЕКТИВНО UV-лъчите, както е при възрастен човек. С развитието си окото абсорбира и превръща UVA – лъчите, което леко оцветява лещата в жълто (вътреочната леща). СЛЕД ДЪЛГОГОДИШНА АБСОРБАЦИЯ ЛЕЩАТА МОЖЕ ДА ПОЖЪЛТЕЕ ЗНАЧИТЕЛНО И ДА СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ – БРУНЕСЦЕНТЕН КАТАРАКТ.

ВИДИМА СВЕТЛИНА - попадайки върху ретината дължината на светлинната вълна, определя ЦВЕТОВЕТЕ, КОИТО ОФОРМЯТ ВИДИМИЯ СПЕКТЪР. СИНЯТА И СИНЬОВИОЛЕТОВАТА СВЕТЛИНА СА НАЙ-ВРЕДНИ ЗА ОКОТО , ОСОБЕНО КОГАТО СА КОМБИНИРАНИ С (UV) И (IR) ЛЪЧИ. Докато корнеата и кристалинната леща абсорбират част от UV лъчите , все пак висок процент от синята светлина успява да проникне. UV И СИНЯТА СВЕТЛИНА ПРИЧИНЯВАТ КУМУЛАТИВНИ УВРЕЖДАНИЯ НА РУТИНАЛНИТЕ КОЖНИ КЛЕТКИ.:

Когато има патологичен проблем и се налага смяната на вътре очната леща се имплантира интраокуларна леща. Общоприето е, че интраокуларните лещи (IOL) би трябвало да включват UV – защита, но ползата от оцветяване с цел блокиране синята светлина остава спорна. Лещи блокиращи части от видимия спектър , влияят също така и върху цветовото възприятие и отслабват нощното зрение. Така, че колкото повече деца получават такива (IOL) лещи, толкова голям става проблемът.

ВАЖНО !!!  

АДЕКВАТНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ  Е ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ПРАВИЛНОТО РАЗВИТИЕ НА ЗРЕНИЕТО, И ВЪПРЕКИ ТОВА ТОЧНО ТАЗИ СВЕТЛИНА МОЖЕ ДА УВЕЛИЧИ ЕВЕНТУАЛНАТА ВЕРОЯТНОСТ  ЗА РЕТИНАЛНО УВРЕЖДАНЕ.

 

 

 

2013
03.18

(ще си позволим, да ползваме малко по свободен текст – темата го задължава)

Очите са огледало на душата, казва народната мъдрост – вече се знае, че те са огледало и на тялото или иначе казано всеки орган в човешкото тяло има свое представителство в окото, всички болести са кодирани в ириса, дископатия, мигрена, високо кръвно, слабо сърце и пр. Изброените виновници за нашето безпокойство оставят отпечатъка си върху ириса още преди да са се появили. Едно правилно лечение може да тръгне от разгадаването на тайния код на очите, нещо от което би могла да се възползва и официалната методика при пациентите. НЕ Е ИЗЛИШНО ОФИЦИАЛНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА ДА СЕ СЪЧЕТАВАТ В ХАРМОНИЧЕН ТАНДЕМ .

ОКО С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ

Окото е като циферблат на часовник , четирите посоки на света се подреждат така :

-посока изток на 3 часа

-посока запад на 9 часа

-посока севр на 12 часа

-посока на юг на 18 часа


ОКОТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ШЕСТ КРЪГА

-стомашната ципа се вижда непосредствено около зеницата

-втори кръг е чревната ципа

-от вътрешната страна на двете очи са разположени тънките черва

-от външната страна дебелото черво

в дясното око е възходящото дебело черво (от апендикса нагоре), а в лявото низходящото

КОГАТО ИМА ПРОБЛЕМ В НЯКОЙ ОРГАН НА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНО МЯСТО В ИРИСА СЕ ПОЛУЧАВА СЯНКА, която ние виждаме като петно. По този начин лекуващия може веднага да разбере какъв е проблема и да препоръча най-адекватното лечение.

От външната страна, малко над 3 часа в дясното око и между 9 и 10 часа в лявото око, се диагностицират белия дроб, гърдата и сърцето.

Отговорните органи за продължението на рода,яйчниците и тестисите, се сканират на посока 17часа в лявото око и посока 19часа в дясното око.

Двойните органи се проектират поотделно в двете очи – например левият бял дроб в лявото око, а десният в дясното. Според някои ИРИСОЛОЗИ сърцето се проектира само в дясното око, но не е изключение и мнението, че единичните органи могат да се проектират и в двете очи.

Например ако жената има бяло течение се получава сянка в посока на 17часа на лявото око и на 18 часа в дясното.

СИНЕОКИТЕ СА НАЙ-ЗДРАВИ 

Както споменах по-горе теорията твърди, че синеоките и зеленооките хора са по-здрави ЕТО И „НАУЧНИТЕ ДОВОДИ” – причината е, че имат по-тънка кръв т.е. по-подвижна. Затова и скандинавците са по-корави от южняците

СЪРЦЕТО СЕ ВИХРИ ПРЕДИ ОБЯД

Всеки орган има време през, което работи най-активно.Човек трябва да съобразява храненето и дейностите си с това. Така например максимума на дебелото черво е между 5 и 7часа сутринта. Значи това е времето, когато човек трябва да изхвърли токсините от тялото си. Пикът на стомаха е между 7 и 9 часа. Неслучайно се казва, че закуската е много важна. Сърцето работи най-усилено в часовия пояс между 11-13 часа. Жлъчката пък, която е енергийно поле на сърцето, се труди най-усилено в паралелна плоскост от 23 до 01часа. Затова през нощта храносмилането е затруднено – организмът спира да отделя ензими необходими за усвояването на храната. Затова хората, които си позволяват нощни гуляи трупат килца , тъй като енергията от храната отива на склад.

И НАКРАЯ –СОВИТЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО СА

ИРИСОВАТА ДИАГНОСТИКА Е ОТКРИТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕДИН БУХАЛ.Когато унгарският лекар Игнац Пекцели бил на 11години,се опитал да хване един бухалJв опита си той счупил крака на една птица докато се борел с нея и съзрял че в окото на бухала се появила една черна резка.След години Игнац Пекцели завърпшил медицина във ВИЕНА и започнал да се занимава и с природолечение и хомеопатия.Един ден той видял в ириса на един от своите пациенти черна резка и си спомнил за своето преживяване в детството.Младият учен ИГНАЦ ПЕКЦЕЛИ разделил ирисът на окото на дванадесет части и във всяка част разпределил съответни органи от тялото.Така например болестите в стомаха се отразявали в тесничкия кръг около зеницата.Краката имали своето отражение в секторите 6 и 7,органите на главата лежали в горната част на ириса.

ПО ТОЗИ СПОРЕД МЕН СМЕЛ НАЧИН ТОЙ ПРОЕКТИРАЛ ЦЕЛИЯ ЧОВЕК ВЪРХУ МАЛКИЯ ИРИС .

От Живко Найденов

 

 

2013
03.15

/операционен микроскоп, микрохирургичен инструментариум, атравматичен, ареактивен шевен материал и др./

Необходимостта от бърза и максимална рехабилитация на болни с наранявания на роговицата и склерата, задалжават офталмохирурга да работи изключително прецизно.От това зависи характера на възстановителния процес,минималната тъканна реакция,възникването на следоперативен астигматизъм,груби цикатрикси,епителни инвазии,пролиферативни ендотелиопатии и др.

Утвърден е принципа на първична оптимална реконструкция на окото след нараняване.Това създава възможност за ареактивен и с минимална възпалителна реакция възстановителен процес.

Съдбата на нараненото око зависи до голяма степен от характера на възстановителния процес, който от друга страна зависи от организацията и материално – техническата база на съвременната офталмологична спешна помощ, както и от квалификацията и опита на офталмохирурзите.

Основни фактори определящи регенеративния /възстановителен/ процес при наранявания на роговицата и склерата:

- вид на тъканта : роговица, лимб, склера

- наличие на васкуларизация – нормална, патологична

- локализация и вид на нараняването, увреждане на други тъкани, включването им в раната и др.

- характер на хирургичната обработка – добра адаптация на тъканите, щадящо манипулиране, вид на използвания шевен материали др.

- развитие на инфекция

Регенеративни процеси при нараняванив на роговицата

Цикатризацията на роговичните рани има голямо значение за функционалния изход при нараняванията на предния очен сегмент. Всеки по-груб цикатрикс дори разположен извън оптичната зона на роговицата ,създава условия за деформация на роговичната кривина и трудно подаващ се на корекция неправилен роговичен астигматизъм.

Освен правилна хирургична обработка роговичната цикатризация се определя и от тези фактори:

- ненарушена слъзна секреция

- наличие на струмални кератоцити /модифицирани фибробласти/

- липса на кръвоносни съдове

- специфична регенерация на роговичния епител,ендотела и десцементовата мембрана

Реперативен /възстановителен/ процес при разскъсвания на склерата

Подобно на роговицата склерата е сравнително бедна на кръвоносни съдове брадитрофна тъкан. Тъй като разскъсванията на склерата винаги са съпроводени с разскъсвания на съседни богато васкуларизирани тъкани – еписклера, тенонова капсула, конюнктива, хориоретина, в цикатриксния процес вземат активно участие хематогенни клетъчни елементи. Ето защо склерните цикатрикси се образуват по бързо от роговичните.

При наранявания на склерата и риптури с пролапс на вътреочни елементи и недобра хирургична обработка постепенно се оформя цикатрикциален конгломерат от изменни тъкани,като могат да настъпят тежки усложнения:

- персистираща хипотония

- субатрофия на очната ябълка

- хроничен възпалителен процес

- инфекция

- тракционно отлепяне на ретината

Склерни рани в зоната на лимба зарастват сравнително бързо поради по обилното кръвоснабдяване.

 

 

2011
12.15

Какви са признаците на зрителната умора?

Замъгленото зрение, паренето, усещането за "песъчинки" и болка в очите, главоболието в края на деня – това са някои от признаците на зрителната умора, предизвикани от продължителната работа на окото на близко и средно разстояние.

 

Защо сме засегнати от умора? Какви са източниците на това явление?

Визуалната умора се дължи главно на начина ни на живот: стрес, замърсяване на околната среда, работа с компютър, телевизор, видео игри и други. Essilor Anti-Fatigue® помага да се възстанови визуалният комфорт, далеч от симптомите на зрителната умора.


За кого са предназначени  Essilor Anti-Fatigue®


Essilor Anti-Fatigue® лещи са предназначени за активното население на възраст 20г.-45г., хора които се оплакват от системна зрителна умора, дори и да нямат нужда от диоптрична корекция, а усещат уморат и дискомфорт в очите си в края на деня.

 

Вече имам коригиращи лещи и страдам от зрителна умора, нуждая ли се от още един чифт очила? 

 

Ако вече имате коригиращи лещи, независимо дали сте късогледи, далекогледи или имате нужда само от астигматична корекция, Essilor Anti-Fatigue® може да заменят вашите досегашни лещи.

 

 

 

 

2011
12.09

 

Eye-1

Човешкото око представлява сферообразно тяло – очна ябълка, изградено от няколко слоя и разположено в очната кухина. Чрез система от мускули то може да се движи във всички посоки.

Външната обвивка на окото се нарича склера. Тя е белезникава на цвят, твърда е и служи за запазване на сферичната му форма. В предната част склерата преминава в роговица (корнея) – прозрачна и по-изпъкнала в сравнение с останалата част от очната ябълка.

През роговицата се вижда ирисът, в средата на който има отвор, наречен зеница. Тя има функцията на диафрагма и чрез свиване и отваряне регулира проникването на светлина в окото.

Пространството между роговицата и ириса се нарича предна очна камера, изпълнена с напълно прозрачна течност, наречена камерна вода. В средата окото е запълнено от т.нар. стъкловидно тяло. Между ириса и стъкловидното тяло е разположена очната леща (кристалинна леща), която се крепи от специални окачващи връзки. Формата на очната леща е много близка до обикновена стъклена леща. При фокусиране на окото на различна далечина на гледане тя променя изпъкналостта си, като по този начин променя и оптичната си сила. С увеличение на възрастта лещата се втвърдява и губи способността си да променя формата си.

Вътрешният слой на окото се образува от ретината. Тя представлява розова мрежеста тъкан (това е и причината за т.нар. "червени очи" при някои снимки – свелината на светкавицата се отразява в дъното на очите, т.е. в ретината). Ретината се състои от милиони фоточувствителни рецептори. При стимулирането на рецепторите със светлина се създават нарвни импулси, който по зрителния нерв се изпращат до главния мозък и създават в него зрителни усещания. Тези клетки се делят на пръчици (около 130 милиона) и колбички (или конусчета, около 7 милиона).

Срещу зеницата се намира централната ямичка на окото – в средата на т.нар. жълто петно, което е място на най-голяма концентрация на колбички. Това е мястото на най-добро директно виждане. Размерите му са около 2 х 0.9 mm. Извън това петно колбичките намаляват, а се увеличават пръчиците. Те са по-чувствителни към светлината, но по-нечувствителни по отношение на цветовете. С тях гледаме през нощта, а с колбичките през деня. Пръчиците осъществяват и т.нар. периферно зрение – поради постоянната им активност колбичките в жълтото петно са "заслепени", а и по-малко светочувствителни и не виждат по-слабите обекти. Периферното зрение се използва много често при наблюдения с телескоп или при гледане с невъоръжено око.

От тези нервни клетки излизат зрителни влакна, които се събират в зрителния нерв, водещ към мозъка. Точно на това място се намира т.нар. сляпо петно – място нечувствително към светлината поради отсъствието на нервни клетки.

Роговицата, очната леща и камерната вода образуват оптичната система на окото. Чрез нея наблюдавания обект се проектира върху ретината. Светлинните лъчи преминват през корнеята, като основното пречупване на светлината става на границата въздух-орнея, тъй като там най-силно се изменя показателят на пречупване. Пречупването от всички гранични повърхностти вътре в окото е по-слабо, те разделят среди с близки по стойност показатели на пречупване. Попадналата в окото светлина се фокусира от системата конея-кристална леща, като образите от предметите са действителни, умалени, обърнати върху ретина, която играе ролята на екран.

Съгласуването на обърнатия образ с действителното положение на предмета е отговорен мозакът. Това съгласуване се постига в първите седмици на живота от живота на детето.

2011
12.09

 

За да виждаме ясно даден предмет, той трябва да се фокусира от окото, т.е. оптическият му образ трябва да попадне върху ретината. Ако кристалинната леща беше твърда, окото би фокусирала само предметите, разположени на някакво точно определено разтояние пред него.

Inversion_01

Формата и фокусноторазтояние на кристалинната леща обаче могат да се изменят, което дава възможност на окото да фокусира както близки , така и отдалечени предмети. При гледане в далечината лещата изтънява, а при близко гледане тя се удебелява и увеличава оптичната си сила. Този процес се нарича акомодация.

 

С нарастване на възрастта на човек намалява способността за акомодация на очите. Очната леща става по-малко еластична и ясното виждане става по-трудно или невъзможно. Когато при покой очната леща е по-тънка и с по-слаба оптична сила фокусирането на отдалечен обект не става върху ретината, пред нея, защото лъчите се пречупват твърде силно от очния мускул. В този случай говорим за късогледство. За корегиране на този недостатък се налага изкуствено да се достигне нормалната оптична сила на окото, т.е. да се коригира с разсейвателна леща (вдлъбната), тогава недействителният образ на безкрайно отдалечен прадмет се получава във фокуса на лещата. По този начин все едно разсейвателната леща все едно пренася предмета от безкрайност в далечната точка (най-отдалеченият предмет, който окото може да фокусира), откъдето той ясно може да се види, защото образът му попада върху ретината.

Далекогледство е дефект на окото, при който не се виждат ясно близки предмети и образът се фокусира зад ретината. То се корегира със събирателни (изпъкнали) лещи. По този начин събирателната леща все едно отдалечава предмета от близката точка за нормалното око в близката точка за далекогледството око, откъдето той ясно се вижда. В зависимост от степента на нарушение на акомодацията на очната леща се носят очила с различна оптична сила – с различен диоптър или контактни лещи. Те се изработват от прозрачна пласмаса и си поставят върху роговицата.

 

 

2010
06.24

Подобряване на представянето в спорта чрез използване на контактни лещи

   Използването на контактни лещи подобрява постиженията в спорта по много начини, като например осигуряването на по-широко зрително поле в сравнение с диоптричните очила.
   Повече от половината население имат зрителни проблеми, изискващи корекция, като късогледство, далекогледство и  астигматизъм. Много атлети, спадащи в тази категория, избират контактни лещи заради предимствата, които осигуряват.
   Дори и да сте носили контактни лещи и сте установили, че не се чувствате особено комфортно след дълъг ден в офиса, може да пробвате да ги носите само по време на спорт и развлечения.

Предимства на контактните лещи при спорт

   Контактните лещи предлагат редица предимства в корекцията на зрението при спортни занимания в сравнение с диоптричните очила:
•    По-добро периферно зрение. Макар да е възможно спортните очила да са по-големи и с извивка, повечето диоптрични очила са тесни и без извивка към лицето. Това ограничава чувствително периферното зрение при доста спортове.
•    Безпрепятствено зрително поле. Контактните лещи осигуряват и широко и безпрепятствено зрително поле, тъй като няма рамка, която да ограничава или възпрепятства това, което виждате. Можете да видите по-голяма част от заобикалящата Ви среда и да реагирате по-бързо спрямо предмети, идващи към Вас или други играчи около Вас.
•    По-малка вероятност от замъгляване или зацапване. Обикновено контактните лещи си остават чисти като не могат да се повлияят от околната среда или атмосферните условия като дъжд наприменр.
•    По-малка вероятност от нараняване. При сблъсък или удар диоптричните очила могат да се счупят и да причинят наранявания, а това не е възможно  с контактните лещи.
    Постоянно зрение. Ако носите диоптрични очила може да забележите леко движение на очилата спрямо лицето Ви при по-големи крачки. Съответно може да изпитвате затруднения при бягане. Използването на контактни лещи спестява притесненията от плъзгане на очилата надолу по носа, падане и счупване.
•    По-добра съвместимост с обезопасяваща екипировка. Контактните лещи не затрудняват използването на каска за глава, защитни ръкавици и други подобни в спортовете, изискващи обезопасяваща екипировка.

   Още по-конфортен вариант е използването на еднодневни контактни лещи – това изключва ангажимента от почистване и съхранение на лещите. Поставяте лещите преди спортните занимания, игри или забавления и след това просто ги изхвърляте. Налични са дори и еднодневни контактни лещи, които коригират астигматизма.

Лещите RGP за спорт

   Твърдите газопропускливи лещи също са алтернатива при корекцията на зрението в спорта. Тези лещи, наречени още RGP или GP, са създадени за постоянна употреба и имат няколко предимства пред меките контактни лещи:
•    Те запазват формата си върху окото, защото са твърди. Това позволява по-добра корекция при наличие на астигматизъм или други дефекти на роговицата, които променят зрителната острота.
•    GP лещите пропускат по-голямо количество кислород към окото, което осигурява по-голям комфорт за по-дълъг период на носене.
•    Твърдата повърхност затруднява натрупването на налепи върху лещите и така те са чисти за по-дълго време.
•    Газопропускливите лещи не абсорбират сълзите и затова няма причина за притеснение за усещане за сухота в очите.
   GP лещите имат и някои недостатъци. Отнема повече време за адаптация, защото са твърди и обикновено е трудно да се използват само за няколкочасов режим за спорт. Вие трябва да се адаптирате към постоянно носене на газопропускливите лещи за най-добър резултат.
   GP лещите са значително по-малки като размер спрямо меките лещи и при контактни спортове могат да се разместят.

Контактните лещи, нюанси и UV-защита

   Съществуват контактни лещи, които променят светлината. Има различни предложения в зависимост от фирмата производител. Като цяло те са в два цвята: оранжево и сиво-зелено.

Оранжевите лещи са подходящи за спортове с бързо движещи се топки като баскетбол, футбол, тенис.

Сиво-зелените лещи са идеални за спортове, които се практикуват на открити терени с голям просвет като голф, джогинг и колоездене, при които основен дразнител са слънчевите отблясъци.
   Контактните лещи осигуряват защита от вредните UV-лъчи. Но тя е ограничена само върху площта на окото, върху която е поставена. Затова при спортове на открито е хубаво да се използват слънчеви очила за пълна UV-защита.

Удобство и комфорт при използването на спортни контактни лещи

   Много хора използват контактни лещи при спортуване, макар да предпочитат носенето на очила на работното място или в ежедневните си ангажименти. Контактните лещи предлагат по-естествено зрение без изкривявания на образите, които понякога се наблюдават с диоптричните очила. Освен това няма изпотяване на стъклата или приплъзване надолу на очилата.
   Грижите за контактните лещи като почистване и съхранение могат да създават неудобство при някои занимания като къмпинг, плаване или ловуване, които продължават повече от един ден. В тези случаи отличен избор е използването на еднодневни контактни лещи.
   Усещането за сухота в очите може да е проблем за хората, практикуващи зимни спортове, като скиорите. За тях добър избор би бил използването на RGP лещи. Но все пак най-добрият избор е използването на очила, тъй като те не се поставят директно върху окото.