2011
12.09

 

За да виждаме ясно даден предмет, той трябва да се фокусира от окото, т.е. оптическият му образ трябва да попадне върху ретината. Ако кристалинната леща беше твърда, окото би фокусирала само предметите, разположени на някакво точно определено разтояние пред него.

Inversion_01

Формата и фокусноторазтояние на кристалинната леща обаче могат да се изменят, което дава възможност на окото да фокусира както близки , така и отдалечени предмети. При гледане в далечината лещата изтънява, а при близко гледане тя се удебелява и увеличава оптичната си сила. Този процес се нарича акомодация.

 

С нарастване на възрастта на човек намалява способността за акомодация на очите. Очната леща става по-малко еластична и ясното виждане става по-трудно или невъзможно. Когато при покой очната леща е по-тънка и с по-слаба оптична сила фокусирането на отдалечен обект не става върху ретината, пред нея, защото лъчите се пречупват твърде силно от очния мускул. В този случай говорим за късогледство. За корегиране на този недостатък се налага изкуствено да се достигне нормалната оптична сила на окото, т.е. да се коригира с разсейвателна леща (вдлъбната), тогава недействителният образ на безкрайно отдалечен прадмет се получава във фокуса на лещата. По този начин все едно разсейвателната леща все едно пренася предмета от безкрайност в далечната точка (най-отдалеченият предмет, който окото може да фокусира), откъдето той ясно може да се види, защото образът му попада върху ретината.

Далекогледство е дефект на окото, при който не се виждат ясно близки предмети и образът се фокусира зад ретината. То се корегира със събирателни (изпъкнали) лещи. По този начин събирателната леща все едно отдалечава предмета от близката точка за нормалното око в близката точка за далекогледството око, откъдето той ясно се вижда. В зависимост от степента на нарушение на акомодацията на очната леща се носят очила с различна оптична сила – с различен диоптър или контактни лещи. Те се изработват от прозрачна пласмаса и си поставят върху роговицата.

 

 

No Comment.

Add Your Comment
-->