2010
01.26

 

Астигматизъм

  

Астигматизмът е състояние, което причинява замъгление на зрението, което може да се дължи както на неправилна форма на роговицата, така и на кривина на лещата вътре в окото. Неправилната форма на роговицата или лещата нарушава правилния път на светлината към ретината (чувствителната към светлина повърхност на задната част на окото), което влияе негативно върху изграждането на изображението върху ретината. В резултат зрението се замъглява на всяка дистанция.


Кога се появява астигматизма?

Астигматизмът е много често срещано състояние. Повечето хора имат астигматизъм в някаква степен. Ниските стойности на астигматизъм обикновено не влияят на зрението и не изискват корекция. Но високите стойности причиняват изкривяване или замъгляване на образа, дискомфорт в очите и главоболие.
Астигматизмът е често срещан в комбинация с късогледство (миопия) или далекогледство (хиперметропия). Заедно тези състояния водят до рефракционни грешки, които се определят от това как очите пречупват светлината.
Причините за наличие на астигматизъм не са съвсем ясни. Той може да е наследствен и обикновено е по рождение. По време на растежа на детето може да се променя, като намалява или се увеличава с течение на времето.

 

Какво причинява астигматизма?

 

Астигматизмът се дължи на неправилната форма на роговицата или очната леща вътре в окото. Роговицата и лещата определят правилното фокусиране и насочване на светлината, която навлиза в очите и позволява да виждаме ясно.
Кривината на роговицата и лещата определя наклона на светлината, която влиза в окото, като я пречупва по такъв начин, по който тя да може да се проектира върху ретината в задната част на окото.  При наличието на астигматизъм повърхността на роговицата или очната леща има различна кривина от една посока към друга. В случай, че роговицата има издължена форма като топка за ръгби вместо кръгла, като топка за баскетбол, окото не е способно да фокусира лъчите в една точка и зрението е замъглено на всяка дистанция.
Понякога астигматизмът може да бъде причинен от нараняване на окото или операция. Сравнително рядко се среща вариацията кератоконус, при която роговицата е изключително тънка и с формата на конус. Най-често това не може да бъде коригирано с очила. Кератоконусът обикновено изисква употребата на контактни лещи за ясно зрение, като е възможно развитие на състоянието до такава степен, която изисква трансплантация на роговица.

 

Как се определя и коригира астигматизмът?

 

Астигматизмът може да бъде определен чрез обстоен очен преглед. Тестът за астигматизъм измерва как окото фокусира лъчите и определя до каква степен се компенсира намалената яснота на зрението.

Прегледът може да включва:
•    Зрителна острота.
•    Кератометрия.
•    Рефракция.

В зависимост от стойностите на астигматизма, очният лекар или оптиметрист може да препоръча вида на корекцията му, които коригират астигматизма чрез промяна на пътя на светлината, която попада в окото.

Хората с астигматизъм имат няколко възможности за ясно зрение:
•    Очила.
•    Контактни лещи.
•    Ортокератология.
•    Лазерна или друга рефракционна корекция.

 

Коригиране с очила

 

Очилата са първият избор на хората с астигматизъм. Те се предписват със специални цилиндрични лещи, които да компенсират необходимата корекция. Това осигурява допълнителни диоптри само в специфични меридиани на лещата. Пример за рецепта за астигматизъм за едно око е Dpt -1.00 Cyl -1.25 Ax 180°. Средната стойност (Cyl -1.25) е диоптърът за астигматизъм така нареченият цилиндър. Ах 180° показва положението (градусите) на поставяне на лещата в рамката, т.е. на какъв градус трябва да бъде завъртяна лешата за да се компенсира изкривяването на образа. Първата стойност -1.00 показва, че рецептата включва и корекция за късогледство.
Като цяло, еднофокусните лещи са създадени да осигуряват ясно зрение на всички разстояния. Но за хора над 40 годишна възраст с пресбиопия може да са необходими бифокални или прогресивни лещи. Това осигурява различни диоптри в една леща, с която може да се вижда ясно както на далечна, така и на близка дистанция.
Огромното разнообразие на типове лещи и рамки осигурява богат избор за хората от всички възрасти. Очилата вече не са само необходимо средство за корекция на зрението. Те могат да бъдат атрактивен аксесоар към визията на всеки.

 

Коригиране с контактни лещи

 

За някои контактните лещи са по-добър вариант от очилата, като осигуряват по-ясно зрение и по-широко зрително поле. Но тъй като те се слагат директно върху очите, изискват редовни грижи относно съхранение и почистване, за да се пази здравето на очите.
Меките контактни лещи прилягат на окото и приемат формата му и по тази причина не са препоръчителни при корекция на астигматизъм. Но специалните астигматични меки контактни лещи са способни да осигурят корекция на много видове астигматизъм. Ефективен начин за корекция на астигматизъм с по-високи стойности са твърдите контактни лещи. Причина за това е газопропускливостта, която запазва формата на лещата и по този начин се осигурява ефективно компенсиране на неправилната форма на роговицата и се подобрява зрението на хората с астигматизъм или други рефракционни отклонения. 

 

Коригиране чрез ортокератология

 

Друг начин за коригиране на астигматизма е чрез модифициране на роговицата така наречената ортокератология. Това е безболезнен и безобиден метод, който включва носенето на серия от специално изработени контактни лещи, които постепенно преоформят кривината на роговицата.
Ортокератология е метод, който включва използването на серия от твърди контактни лещи за промяна на формата на роговицата. Контактните лещи се използват за ограничен период от време, например през нощта, и след това се свалят. Хората с умерени стойности на астигматизъм могат да получат временно ясно зрение без контактни лещи при дневните си занимания. Този метод не води до постоянно подобрение на зрението и ако се прекрати използването на лещите е твърде вероятно зрението да се възвърне в предишното си състояние.

 

Коригиране чрез лазерна интервенция

 

Лазерната корекция също е възможност за коригиране на някои видове астигматизъм. Тя променя формата на роговицата чрез премахване на малка част от тъканта. Това се извършва чрез прецизно насочен лазерен лъч върху повърхността на окото. Коригира се чрез промяна на роговицата посредством прецизно насочен лазерен лъч върху повърхността на окото. Две често срещани процедури са photorefractive keratectomy (PRK) и laser in situ keratomileusis (LASIK).

Методът PRK премахва тъкан от повърхността и вътрешния слой на роговицата.Методът LASIK не премахва тъкан от повърхностния слой, а само от вътрешния слой. За да се направи това се срязва участък от горния пласт, като се извива назад и така се разкрива вътрешният пласт. След това се използва лазер за да се отстрани точното количество тъкан от вътрешността на роговицата и когато това приключи частта от външния слой се поставя обратно, за да може да се възстанови. И двата метода позволяват фокусирането на лъчите върху ретината чрез промяна на формата на роговицата.

 

Хората с астигматизъм имат голям избор от възможности за корекция, но при индивидуална консултация със специалист в Оптически магазини Зорница може да се определи най-подходящия метод спрямо индивидуалната необходимост, начина на живот и ангажиментите.
 

No Comment.

Add Your Comment
-->