2009
12.26

БЕБЕШКОТО ЗРЕНИЕ – от 0 до 2 годинки

Бебетата се учат да виждат така, както се учат да вървят и говорят. Те не се раждат с пълни визуални способности, от които се нуждаят през живота си. Трябва да се научат да фокусират зрението си, да движат очите си заедно и точно. Освен това етап от тяхното развитие е да усвоят предаването на визуалната информация към мозъка, за да могат да разбират света около тях.

Здравите очи и доброто зрение играят определяща роля за това как бебетата и децата се учат да виждат. Проблемите с очите и зрението при бебетата могат да причинят забавено развитие. Важно е проблемите с очното здраве да бъдат установявани навреме, за да има правилно развитие на визуалните способности на бебетата.

 

 Родителите играят важна роля в развитието на децата и тяхното зрение.

 Съвети:

Да се следи за възможни проблеми на зрението в ранна детска възраст.

 • Подходящ момент за първа консултация с офталмолог е шест месеца след раждането.

 • Отговорност на родителите е да ангажират децата в подходящи за възрастта им игри и занимания, провокиращи развитието на зрителната способност. 

 Етапи в развитието на бебешкото зрение

   При раждането бебетата не могат да виждат толкова добре, колкото по-големите деца или възрастните. Техните очи и визуална система не са напълно развити. Значително подобрение в зрението се появява през първите няколко месеца. Важно е да се знае, че има индивидуалност в развитието на всяко дете и тези етапи от изграждането на зрение са с различна продължителност.

 

 От раждането до четвъртия месец

 

 • В началото бебешкото зрение трябва да бъде стимулирано с предмети, които имат висок контраст на цветовете и са на дистанция 20 – 25 см.  За тях е трудно да разграничат с поглед две мишени, обект на тяхното внимание.

 • През първите месеци очите започват да работят заедно. Това е период на изключително динамично подобрение на зрението при децата. Координацията око-ръка се заражда когато бебетата започнат да проследяват движещи се обекти и се опитват да ги докоснат. Около осем седмици след раждането бебетата започват да фокусират много по-лесно зрението си върху лицата на родителите.

 • През първите два месеца от живота на бебето, се наблюдава липса на концентрация в погледа и движението на очите. Приема се за нормално инцидентно кръстосване на погледа в този ранен период. Но ако това се случва често е повод за консултация с офталмолог.

 • Бебетата на тримесечна възраст следят движещи се обекти и изразяват стремеж към играчки и предмети, близки до тях.

  

 От пет до осем месеца

 

 • През тези месеци контролът на движението на очите и координационните умения очи-тяло продължават да се подобряват.

 • Дълбочината на възприятието, изразено в способността да се определя разстоянието на един обект спрямо друг, се придобива след раждането. До петия месец очите не работят биноколярно и това е изразено в липсата на 3-D образ на обектите, които виждат.

 • Бебетата започват да възприемат цветовете на пет месечна възраст.

 • На около осем месечна възраст се забелязва присъствието на координацията око-ръка-крак-тяло в поведението на децата, изразена в пълзене.

 •  На около девет месечна възраст бебетата започват да се повдигат и заемат по-изправена позиция. На десет месечна възраст те могат да хващат предмети в техния периметър. 
 • На дванадесет месечна възраст повечето бебета пълзят и се опитват да прохождат. През този период родителите трябва да бъдат съсредоточени в по-голяма помощ при пълзенето за да може да се стимулира интензивно координацията око-ръка.

 • Бебетата вече могат да определят по-точно разстоянията между предметите.

 

  От една до две години

 •  На две годишна възраст координацията око-ръка и възприемането на перспективата в пространството трябва да бъдат установени.
 • При децата на тази възраст вниманието е насочено към откриване и изучаване на заобикалящия ги свят чрез наблюдаване и слушане. Те вече са способни да разграничават картинки в книжките и да драскат с пастели или моливи.

 

Признаци за възможни очни или зрителни проблеми

Наличието на такива проблеми са рядкост, но е редно родителите да проявяват нужното внимание към следните възможни признаци:

 1. Извънредно сълзене – това може да индикира проблем в слъзните каналчета.
 2. Зачервени и чувствителни клепачи – това може да е сигнал за очна инфекция.
 3. Постоянно въртене на очите – това е сигнал за проблеми с контрола на очните мускули.
 4. Прекомерна чувствителност към светлина – може да индикира повишено очно налягане.

Необходимо е да бъдат осъществявани редовни контролни прегледи от педиатър офталмолог.

No Comment.

Add Your Comment
-->