2009
10.13

Въпреки, че очите и зрението на малките бебета не са напълно развити, никога не е рано да бъде направен очен преглед, който да установи наличието/липсата на някакъв дефект.

Строго препоръчително е да се направи поне един очен преглед до 3-годишна възраст!

Дори без да се забелязва нещо нередно, а при появата дори на минимални отклонения трябва да се направи незабавна консултация с очен лекар. Важно е да се правят периодични профилактични прегледи. Освен това очният преглед е безболезнен за детето! Преди години се е смятало, че  детското зрение не може да се изследва и коригира до 3-годишна възраст, но това не е така. Колкото по-рано се установи проблемът и се започне терапия, толкова по-големи са шансовете за пълната му корекция.

Оставени без корекция за прекалено дълго, някои дефекти остават перманентни и могат да окажат отрицателно въздействие върху познавателните способности на детето, особено в училищна възраст. Доказано е, че човешкото око се развива напълно до 8-годишна възраст, така че е особено важно да се използва времето преди това за коригиране на проблемите.

Затова родители не чакайте детето Ви да тръгне на училище, за да обърнете внимание на зрението му!

По-слабото зрение и стремежът за компенсация могат да доведат и до странични явления като главоболие, нервност, нежелание да играе с по-малки елементи, да чете и др.

No Comment.

Add Your Comment
-->