2014
04.11

 

Глаукома – тя засяга около 2% от населението над 40 г. Много хора разбират , че са застигнати от болестта, едва след като загубят около 40% от зрението си.

    Близо 70 000 българи страдат от глаукома. А едва половината от тях се лекуват . Заболяването е изключително коварно и тежко. Зрението, което болестта отнема, не може да бъде възстановено.

    Най-просто глаукомата може да се опише като увреждане на зрителния нерв , обикновено съпроводено от повишено вътреочно налягане (има случаи и на ниско вътреочно налягане). Резултатът е появата на т.нар. „слепи петна” в централните и периферни зони на зрителното ни поле, което се дължи на атрофия на зрителния нерв. Ако не се започне лечение, крайния резултат е слепота. Така във времето глаукомата се е затвърдила , като едно от най-неясните и дискотирани в офталмологията заболявания.

Сините стрелки показват вътреочното налягане

 Вътреочно налягане

Един истински здравен, социален и икономически проблем .

    Глаукомата бива три вида първична, вторична и вродена или конгенитална. Първичната се дели на откритоъгълна (най-често срещаната) и закритоъгълна (по-рядко срещана) . Вторичната се причинява от различни очни или общи заболявания. Докато вродената или конгенитална, се развива в първите месеци или години след раждането. Лечението на глаукома трябва да бъде съобразено с всеки от случайте и измененията в очите на пациента .

   Искам да продължа с нещо практично, и това ще бъдат характеристиките, по които човек би разбрал, че е застигнат от глаукома, за да не стои статията някак прекалено академично и отдалечено за Вас посетители на сайта. Ще дам един пример, при мен в оптиката дойде един господин на средна възраст, който спомена за проблем, когато съвсем случайно при затваряне на едното си око по някакъв повод, забелязал че другото му е с доста неясно зрение. Идвайки на преглед в оптическия магазин той смяташе, че има нужда от корекция на диоптъра. Така всеки би могъл да се заблуди, ако ползва очила, че диоптърът му не е нужният в действителност, и че очилата са причина за неясното зрение. След като най – коректно го насочих към специалист за рутинна проверка на вътреочното налягане, се установи, че то е повишено на двете очи и в по-голяма степен на едното, което е и истинския проблем.

Този коварен, скрит без издайнически симптоми процес на заболяването е характерен за първичната откритоъгълната глаукома .

 

   При първичната закритоъгълна глаукома признаците са по-ясни и по-изразени:

например зачервяване, главоболие и болки в очите, дразнене, а при пристъп – гадене, повръщане, намаление на зрението. Затова втория вид се открива по-лесно.

 

Вторичната и вродена глаукома, също могат да се характеризират с по-явна симптоматика, като – влошено зрение, болки в окото и други .

glaukoma123

   РИСКОВИ ФАКТОРИ:

- основен е повишеното вътреочно налягане, макар в някои случаи да се развива глаукома и с ниско налягане

- недостатъчно кръвоснабдяване на окото, което води до т.нар. исхемия и до допълнително увреждане на зрителния нерв

- възрастта – в риск са хората над 45 г.

- наличието на диабет, късогледство, фамилна обремененост, високо кръвно налягане, както и болести на сърдечносъдовата система

- не на последно място глаукома се развива и в следствие на механични травми.

Коварното заболяване е втората водеща причина за слепота, а сред очните болести е на второ място и като причина за инвалидност.

Тук е място да спомена силно оръжие в битката с глаукомата от групата на медикаментите, без да имам претенции от своята позиция на оптометрист в ОПТИЧЕСКИ МАГАЗИНИ ЗОРНИЦА, това е комбинирания препарат от активните съставки дорзоламид и тимолол, на фармацевтична компания, която няма смисъл да посочвам. ЛЕЧЕНИЕ И МЕТОДИКА, СЕ ПРЕДПИСВАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ОФТАЛМОЛОЗИ СПЕЦИАЛИСТИ В ОЧНИ КЛИНИКИ .

По-горе изброените обстоятелства позволяват, като специалист оптометрист да обърна внимание върху някои съвети:

- профилактика с режим на хранене или чрез други мерки за стабилизиране на организма и за повлияване на вътреочното налягане за съжаление не съществува. При таква диагноза просто е наложително да се започне лечение .

- рискът за заболяването глаукома се увеличава с напредване на възрастта – след 45 г. , затова поне веднъж годишно трябва да се правят контролни прегледи при специалист

- диагностика е когато се мери вътреочното налягане , което става чрез инструменти. Ако се появят съмнения се изследва и зрителното поле (изследването се нарича компютърна периферия). Причина за това е, че освен промени в зрението, стрдащия би имал и негативни промени в зрителното поле. Обследва се също и очното дъно, прилагат се и други модерни методи на диагностика.

glaukoma_kapki

Накрая  ще изброя трите главни групи за лечение на заболяването . Първи вариант е консервативното лечение и с него се започва. Това лечение се изразява с поставянето на медикаменти – най-вече капки. Втория начин за провеждане на лечение се прилага по-рядко, и той предвижда поставянето на препарати по венозен път или през устата, това е факт, когато е много високо вътреочното налягане. Третата група лечение са лазерните манипулации. Те се подбират според съответния вариант на глаукома.

Като заключение на това ще спомена,че медикаментите са предимно капки или комбинация от капки. Понякога е достатъчен само един вид, в други случаи – два, но максимум три вида капки. Тяхната задача е да понижат вътреочното налягане.

 

No Comment.

Add Your Comment
-->