2009
10.13

Много е трудно да се определи при малките деца кога има проблем с очите. Те все още не могат да си кажат ако ги боли или не виждат добре. Освен това до 6-тия месец е нормално да правят странни движения с очите, да ги кривят и присвиват. Затова трябва внимателно да ги следите за нехарактерни движения, особенно след 6-тия месец. Ако забележите, че продължават да си кривят очите, че обръщат или накланят глава, за да погледнат нещо, е задължително да ги заведете на офтамолог. Кривогледството може да бъде провокирано от скарлатина, морбили, грип и различни други инфек­ции.

Затова, когато детето е болно, трябва да се следи и как е зрението му.

 Най-честата причина, поради която възниква кривогледство при малките до 1 годишна възраст е това, несъгласуваната работа на мускулите, които осъществяват движението на очите.

 Възможно е чрез рефлексотерапия да се подобри зрението, но ако се открие и кривоглед­ство, трябва да се приложат и други методи на лечение.
Много често лекарите назначават т.нар. ортоптично лечение, т.е. „затваряне“ на едното око, за да се тренират мускулите на кривогледото око. Важно е по време на лечението да осигурите спокойствие и комфорт на детето, защото то може да продължи от няколко месеца, когато се започне навременно лечение или няколко години, ако се забави старта.


Среща се и периодично кривоглед­ство, което се появява само понякога, например когато детето току-що се е събудило или се намира в нео­бичайна ситуация, вълнува се или просто е уморено. Такова кривогледство може да се предизвика дори от обикновена настинка.

Тази разновидност се среща в около 20% от случаите и може да се премахне само с активно лечение.

Но не мислете, че това е по-безобидно от трайното кривоглед­ство.

То също може да предизвика влошаване на зрението. В 85% от случайте, кривогледото око става по-мързеливо, вижда по-лошо от здравото и се случва дори да се носят постоянно очила, зрението да остане намалено.

 Прегледът на очите при децата е по-деликатна задача, отколкото при възрастните.

Те се притесняват, понякога не разбират какво се иска от тях, не могат да отговарят. Детето трябва да свикне с лекаря, да му се довери, за да може прегледа да е качествен.

Така че водете детето на един и същ офтамолог, говорете му това ще го предразположи.

Специалистът ще прецени дали има нужда да се назначат упражнения за окото и какво лечение трябва да се приложи. Ортопедичните упражнения са много важни, тъй като те стимулират работата на мозъка, за да може той по-добре да регулира движението на очите. Ако все пак упражненията не помогнат, офтамологът ще прецени дали има нужда от операция. Щом апаратното лечение не помага, се прибягва до операция, която за съжаление в повечето случай има повече козметичен ефект, а не подобрява зрението.

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Детето ми е на 1 год и един месец.От известно време си криви видимо лявото око.Това кривогледство ли е?

  2. Здравейте, съветваме Ви да направите една консултация с детски офталмолог за ваше спокойствие и сигурност!
    С Уважение Виктория Найденова
    Оптически магазини Зорница

-->