2010
06.24

Подобряване на представянето в спорта чрез използване на контактни лещи

   Използването на контактни лещи подобрява постиженията в спорта по много начини, като например осигуряването на по-широко зрително поле в сравнение с диоптричните очила.
   Повече от половината население имат зрителни проблеми, изискващи корекция, като късогледство, далекогледство и  астигматизъм. Много атлети, спадащи в тази категория, избират контактни лещи заради предимствата, които осигуряват.
   Дори и да сте носили контактни лещи и сте установили, че не се чувствате особено комфортно след дълъг ден в офиса, може да пробвате да ги носите само по време на спорт и развлечения.

Предимства на контактните лещи при спорт

   Контактните лещи предлагат редица предимства в корекцията на зрението при спортни занимания в сравнение с диоптричните очила:
•    По-добро периферно зрение. Макар да е възможно спортните очила да са по-големи и с извивка, повечето диоптрични очила са тесни и без извивка към лицето. Това ограничава чувствително периферното зрение при доста спортове.
•    Безпрепятствено зрително поле. Контактните лещи осигуряват и широко и безпрепятствено зрително поле, тъй като няма рамка, която да ограничава или възпрепятства това, което виждате. Можете да видите по-голяма част от заобикалящата Ви среда и да реагирате по-бързо спрямо предмети, идващи към Вас или други играчи около Вас.
•    По-малка вероятност от замъгляване или зацапване. Обикновено контактните лещи си остават чисти като не могат да се повлияят от околната среда или атмосферните условия като дъжд наприменр.
•    По-малка вероятност от нараняване. При сблъсък или удар диоптричните очила могат да се счупят и да причинят наранявания, а това не е възможно  с контактните лещи.
    Постоянно зрение. Ако носите диоптрични очила може да забележите леко движение на очилата спрямо лицето Ви при по-големи крачки. Съответно може да изпитвате затруднения при бягане. Използването на контактни лещи спестява притесненията от плъзгане на очилата надолу по носа, падане и счупване.
•    По-добра съвместимост с обезопасяваща екипировка. Контактните лещи не затрудняват използването на каска за глава, защитни ръкавици и други подобни в спортовете, изискващи обезопасяваща екипировка.

   Още по-конфортен вариант е използването на еднодневни контактни лещи – това изключва ангажимента от почистване и съхранение на лещите. Поставяте лещите преди спортните занимания, игри или забавления и след това просто ги изхвърляте. Налични са дори и еднодневни контактни лещи, които коригират астигматизма.

Лещите RGP за спорт

   Твърдите газопропускливи лещи също са алтернатива при корекцията на зрението в спорта. Тези лещи, наречени още RGP или GP, са създадени за постоянна употреба и имат няколко предимства пред меките контактни лещи:
•    Те запазват формата си върху окото, защото са твърди. Това позволява по-добра корекция при наличие на астигматизъм или други дефекти на роговицата, които променят зрителната острота.
•    GP лещите пропускат по-голямо количество кислород към окото, което осигурява по-голям комфорт за по-дълъг период на носене.
•    Твърдата повърхност затруднява натрупването на налепи върху лещите и така те са чисти за по-дълго време.
•    Газопропускливите лещи не абсорбират сълзите и затова няма причина за притеснение за усещане за сухота в очите.
   GP лещите имат и някои недостатъци. Отнема повече време за адаптация, защото са твърди и обикновено е трудно да се използват само за няколкочасов режим за спорт. Вие трябва да се адаптирате към постоянно носене на газопропускливите лещи за най-добър резултат.
   GP лещите са значително по-малки като размер спрямо меките лещи и при контактни спортове могат да се разместят.

Контактните лещи, нюанси и UV-защита

   Съществуват контактни лещи, които променят светлината. Има различни предложения в зависимост от фирмата производител. Като цяло те са в два цвята: оранжево и сиво-зелено.

Оранжевите лещи са подходящи за спортове с бързо движещи се топки като баскетбол, футбол, тенис.

Сиво-зелените лещи са идеални за спортове, които се практикуват на открити терени с голям просвет като голф, джогинг и колоездене, при които основен дразнител са слънчевите отблясъци.
   Контактните лещи осигуряват защита от вредните UV-лъчи. Но тя е ограничена само върху площта на окото, върху която е поставена. Затова при спортове на открито е хубаво да се използват слънчеви очила за пълна UV-защита.

Удобство и комфорт при използването на спортни контактни лещи

   Много хора използват контактни лещи при спортуване, макар да предпочитат носенето на очила на работното място или в ежедневните си ангажименти. Контактните лещи предлагат по-естествено зрение без изкривявания на образите, които понякога се наблюдават с диоптричните очила. Освен това няма изпотяване на стъклата или приплъзване надолу на очилата.
   Грижите за контактните лещи като почистване и съхранение могат да създават неудобство при някои занимания като къмпинг, плаване или ловуване, които продължават повече от един ден. В тези случаи отличен избор е използването на еднодневни контактни лещи.
   Усещането за сухота в очите може да е проблем за хората, практикуващи зимни спортове, като скиорите. За тях добър избор би бил използването на RGP лещи. Но все пак най-добрият избор е използването на очила, тъй като те не се поставят директно върху окото.

No Comment.

Add Your Comment
-->