2009
12.31

Детското зрение в предучилищна възраст:

от 2 до 5 години

Всяко едно изживяване в тази възраст е възможност за растеж и развитие. Децата на тази възраст използват зрението като водач към възможността да изучават. От две до пет годишна възраст те усъвършенстват зрителните способности, които са придобили като бебета.

Занимания като сглобяване на кубчета, търкаляне на топки, рисуване, оцветяване, изрязване спомагат за подобряването на важни зрителни способности. Умението на децата в тази възраст да се справят със задачи, които да ги подготвят за училищните занимания, зависи от зрението. Развиват зрително-ориентираната координация око-ръка-тяло, добра опорно-двигателна система и визуално възприятие, необходими за усвояването на четене и писане.

Децата в предучилищна възраст обичат да рисуват и да разглеждат картинки. Четенето на приказки на децата от тази възраст е особено важно за развиване на тяхното въображение, като по този начин те пресъздават историята в тяхното съзнание.

Това е период от време, в което родителите трябва да са изключително наблюдателни за евентуална поява на кривогледство или мързеливо око. Тези състояния се развиват най-често на тази възраст. Кривогледството е състояние, при което едното или и двете очи са придърпани навътре или навън от очния мускул.  Амблиопията, по-известна като мързеливо око, означава липса на ясно зрение в едното око, което не може да бъде напълно коригирано с очила. Мързеливото око често е резултат от кривогледство, но може да се получи и без забележими признаци. Родителите трябва да наблюдават децата за евентуални индикации за забавяния в развитието, които могат да бъдат сигнализирани чрез съществуващи зрителни проблеми. Такива могат да бъдат затрудняването при разпознаване на цветове, форми, букви и цифри.

Годините от предучилищната възраст са период, през който зрителните способности, необходими в училище и в последствие през целия живот, търпи развитие. Правилното стимулиране на зрителното развитие през различните етапи може да осигури едно добро „умствено стартиране” на детето в училище.

Признаци за възможни очни или зрителни проблеми

 

Около 10% от децата в предучилищна възраст имат проблеми с очите или зрението. Трудно е за установяване и разбиране като проблем, тъй като те нямат оплаквания от своето зрение.

Родителите трябва да наблюдават за признаци, индикиращи евентуални зрителни проблеми, включващи:

  • Прекалено близка дистанция при гледане на телевизия или книжка.
  • Кривогледство.
  • Необичаен наклон на главата.
  • Често търкане на очите.
  • Въртене на окото навътре или навън.
  • Чувствителност към светлината.
  • Затруднение в координацията око-ръка-тяло при игра с топка или каране на колело.
  • Нежелание за игра с цветове, пъзели и детайли.

Ако забележите някои от изброените признаци е необходимо да се обърнете към офталмолог.

 

1. Необходимо е да отделите един час време в първата половина от деня /като най-подходящ за преглед/.

2. С необходимото внимание подгответе в предварителен разговор Вашето дете за предстоящия преглед и поощрете задаването на въпроси.

3. На подходящ разбираем език за детето да бъдат представени детайлите от прегледа, например знаците от таблото често се възприемат от децата като част от пъзел, а инстументите като фенерчета.

No Comment.

Add Your Comment
-->